tiistai 4. kesäkuuta 2013

Kaunista kaviaaria


Toinen molekyyligastronomiakokeiluni onnistui. Valmistin uudelleen vadelmakaviaaria kunnollisilla ainesosilla, sekä lähes oikealla reseptillä. Käytin vadelmakaviariini vain yksikertaisesti vadelmamehua, joka toimi erinomaisesti ja maistui hyvälle. Nyt käytin myös Agar-agaria, joka on siis eräistä valtamerten punalevistä saatavaa polysakkaridiseosta. Agar-agaria käytetään hyytelöimisaineena ruoanlaitossa ja leivonnassa, sillä se on lisäksi eläinperäisen liivatteen korvaaja. Agar-agaria käytetään myös mikrobiologiassa sekä geelielektroforeesissa.
Vadelmakaviaarin valmistus aloitettiin laittamalla rypsiöljy pakkaseen, näin siitä saadaan jääkylmää ja pisarat hyytyvät onnistuneesti. Tämän jälken lämmitin mehua kahdessa kattilassa, jotta sain pastaväreillä niistä erisävyisiä. Pelkkä mehu itsessään olisi ollut aika laimean sävyistä. Mehuihin liotin Agar-agaria ja sekoitin sen kunnolla joukkoon. Kun seos oli valmis, otettiin sitä lääkeruiskuun ja tiputettiin sitä tippa kerrallaan jääkylmään öljyyn. Pisarat hyytyivät välittömästi ja putosivat hiljalleen lasin pohjalle. Kun kaviaaria teki pari ruiskullista kerrallaan, täytyi öljy laittaa välillä pakkaseen, jottei se lämpene. Sitä ennen öljy ja kaviaari kaadettin toiseen korkeaan lasiin siivilän läpi. Kaviaaripallot jäivät siivilään ja öljy saatiin pakkaseen. Kaviaarin pystyi huuhtelemaan aivan hyvin siivilässään, jotta öljy saatiin suurimmaksi osaksi pois. Huuhtelun jälkeen kaviaari oli valmista käytettäväksi. Kaviaaria valmistettiin niin kauan kunnes seos loppui, lopuksi vielä sekoitin kaksi eri sävyä keskenään, jotta sain vielä kolmannen sävyn kaviaariin.

 
Tässä on hieman videomateriaalia kokeilusta, jossa näkyy valmistus ja tulos. 

Tämä toinen molekyyligastronomiakokeiluni tapahtui äitienpäivänä, joten hyödynsin kaviaaria äitienpäiväleivoksiin. Ja vaikkakin kemiaan pohjautuvasta koristelukeinosta oli kyse, kaviaari oli erinomaisen makuista tähän tarkoitukseen. Opin myös paljon uutta kokeilua tehdessäni sekä sain aivan erilaista intoa työhön.
Vadelmakaviaari on siis lukiodiplomiaiheeni Pienestä suurta se pieni. Valmistan huivin, jonka kuvio ja tunnelma on kuin tämä vadelmakaviaari. Työssäni yhdistyy arkinen asuste sekä molekyyligastronomia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti